+31 6 41 77 0221 charlotte@dotslines.nl

Boekontwerp – Alzheimer

Boek ontwerp - Stichting Alzheimer NL - grafische vormgeving

Aan de Vooropleiding Beeldende Kunst van Scholengemeenschap ‘t Rijks in Bergen op Zoom mocht ik afgelopen jaar 8 gastlessen geven. De leerlingen van de vooropleiding hadden een opdracht gekregen van Stichting Alzheimer Nederland. De vraag was om een boekje te ontwerpen dat aan jongeren in de leeftijdsgroep 12-16 uitlegt wat Alzheimer precies is en hoe ermee om te gaan als een van je naaste de ziekte krijgt. Tijdens de gastlessen heb ik de basis principes van grafisch ontwerp door genomen met de klas. Samen hebben we een moodboard gemaakt en daaruit de stijl van het boekje bepaald. Tijdens het vak tekenen zijn ze aan de slag gegaan met illustraties die de tekst ondersteunen. Het eindresultaat is een duidelijk boekje geworden met prachtige illustraties. Achterin het boekje zitten een aantal kaartjes waar leuke vragen op staan. Soms kan een gesprek op gang houden lastig zijn met iemand die Alzheimer heeft. Daar kunnen deze kaartjes bij helpen! Als je klaar bent met de kaartjes kunnen ze weer opgeborgen worden in een handig vakje achterin het boekje. 

Boek ontwerp - Stichting Alzheimer NL - grafische vormgeving
Boek ontwerp voor Stichting Alzheimer Nederland - Dots & Lines

Hier staat een deel van de trotse klas met de boekjes! Mijn allereerste angst om voor een ongeïnteresseerd groepje pubers te komen te staan, bleek nergens voor nodig te zijn. De leerlingen zijn super creatief en leergierig! Het was dan ook ontzettend leuk om de enthousiaste leerlingen les te geven. 

 

Foto credits: © Pix4Profs/Tonny Presser

 

“Charlotte heeft de leerlingen uit de vooropleiding beeldende kunst van ‘t Rijks, lesgegeven in grafische vormgeving. Charlotte is een zeer gedreven en kundig vormgeefster die onze leerlingen enthousiast heeft gemaakt voor het vak. Door haar input en professionele begeleiding, hebben we een prachtig resultaat mogen behalen.”

Pleuni van Loon

Docente Vooropleiding Beeldend, Scholengemeenschap 't Rijks